Rabu, 22 Jun 2016

Doa itu saling menguatkan

Posted by Aya Sophia at 3:48 PTG

Sometimes bila kita down teruk, kita akan cari someone yg mampu dan boleh naikkan semangat kita. Walau kekadang orang tu tak tahu pun kondisi dan masalah kita pun. That i'm right?

Kawan mana tak terharu bila kawan sendiri bagi semangat, sokong dari belakang. kadang kadang benda tu boleh buat kita tersenyum lebar.

Qis insyaAllah, qis boleh...😊 because you always shining by your positive vibe. InsyaAllah sy slalu doakan qis..😊😊😊
(Umie Sabah)

Kheiran Inshaallah mg dpmudhkn. Truskan munajat, usaha, doa dan munajat.. Inshaallah dpmudhkn..
(Ust Izz)

InsyaAllah kakqis. Klu tu yang terbaik, Allah izin nanti
(my buddy Ashmaa)

Kuatnya akak 💪🏻 Tak pe kak. Kheir inshaAllah. Kita doa bebanyak (Junior Aisyah Sakinah)

Jzkllahkhoiran Jzk ramai lagi yang aku ingin bingkaikan nama2 mereka semoga Allah balas segalanya.

Qowiyahh 💪🏻💪🏻 (Ayong Samihah)

Moga aku pun bisa setabah kamu..kak qis qawiey :-)
(Junior Kias Ain Omar)

* Terima kasih juga untuk awak yg sudi membaca sampai habis. Tak de dah orang lain yang akan baca entry melainkan awak. Thnks a lot tahu. Walau hadir sebagai silent reader but u'r something for me. Thnks. I want give big hug. May allah bless ur life.

Ahad, 19 Jun 2016

Sebuah anugerah

Posted by Aya Sophia at 2:18 PTG

Salam ramdhan kareem. :)

Selang dua tiga hari mesti update blog. Sorry sngt2 mesti annoyying kan. Dah lah entry entah apa2. Tajuk tak de kaitan ngn isi * menangislah. Banyak reason why aku aktif kat sini. First aku deactive fb myb untuk Ramdhan ni. Jadi nak buat status macam2 tu tak dapatlah. Second, medium ni je yang aku boleh type and luah macam2. I'm really enjoy to spend my time kt sini.

Just nak sharing, try to guess hari ni hari apa? Father day kan.. tapi aku tak wish pun dekat abah hari ni. Sebab lepas sahur td dapat tahu ibu jari abah kena jangkitan. Again and again.

And brother in law yang doc tu plak siap cakap;

salam Allah I think better go to hospital there is inflammation and may start gang.

*allahurabbi luluh jantung baca.

Tapikan apa yang terjadi kat aku lebih baik daripada adik junior aku. Last week dia orang first yang aku terjumpa secara tak kebetulan. Sumpah muka dia happy sngt. And dia pun jenis happy go luck. Very beautiful girls. Selang dua tiga hari lepas tu persatuan student kt sini post,  Doakan  kesihatan ayah dia sebab kanser stage 3. Seriusly aku terkedu. Dan pagi tadi lepas borak dengan sibling dekat group whtpss aku dapat berita ayah dia dah meninggal. Al_Fatihah.

Sesungguhnya Allah uji seseorang itu dengan keupayaan dia. Allah tahu hamba dia sekuat mana 😭😭😭😭. Hargailah setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita tidak ada yang sia-sia. Dan bukannya benda buruk-buruk je berlaku. Kekadang ada yang indah disebalik semua tu.

Bak kata adik aku, dia tahu aku down gler lepas tahu pasal abah.. dia stick kata2; Sesungguhnya Allah berkuasa mengubahkan kejadian malam dan siang apatah lagi beban di hati kita. Just keep faith with Allah. Seriusly i luv u sis. Thnks a lot because become very good little sister. Gudnite Jordan. And selamat bersahur untuk Malaysia. I'm really2 miss homeland 👣

Khamis, 16 Jun 2016

Jamiah muhafazoh

Posted by Aya Sophia at 11:35 PG

Alhmdulilah Allah murahkan rezeki kami penuntut ilmu hari ini melalui wasilah Ustazah jamiah muhafazoh. Syukur nikmat yang Allah berikan selepas seharian menahan lapar dan dahaga. Di sebalik semua ini alhamdulilah bertemu mata dengan rakan-rakan satu bacth selepas dua semester tangguh.

Respon dyorg bila terpandang aku betul-betul buat aku rasa nak nangis. Nampaklah seraut wajah mereka yang benar-benar gembira. Syukur kepada Allah kerana Allah yang menghadirkan rasa senang dan gembira tu di hati dyorang. Walaupun aku bukanlah seorang kakak senior yang baik. Apatah lagi memberi manfaat pada dyorang. Moga Allah sentiasa mencampak rasa senang di hati orang sekeliling aku.

Tapi tak semua yang menerima. Apatah lagi bila dipulau di hadapan orang ramai atas alasan tidak di maklum lebih awal..

"Akak, lebih usia dari saya"..
"Akak, sepatutnya lagi matang dari saya"..
"Apapun yang akak rasa, takkan sama dengan apa yang sedang saya lalui"..

Terima kasih atas respon akak yang sumpah buat saya rasa nak terduduk. Terima kasih respon akak buat saya down sangat-sangat selepas saya cuba struggle dan kuat untuk hadapi semua orang. Terima kasih akak buat hati saya terluka. Saya tak minta banyak pun. Saya tak nak minta pun akak fahami yang terjadi. Saya cuma nak akak peluk saya dan tanya baik-baik apa yang terjadi. Saya nak akak gembira bertemu dengan saya. Tu je. Tapi tak apalah kan, akak dah minta maaf. Tapi tak sama dah diri saya. Tembok semangat yang saya bina hancur sekelip mata.

Kaki dah lemah. Hati dan jiwa dah terbang. Tak mampu nak angkat muka. Tak mampu nak halang dari airmata berhenti mengalir. Satu yang mampu aku doakan "Allah kuatkan aku hari mendatang" ...

Terima kasih dik, walau engkau lagi muda tapi engkau cuba memahami. Terima kasih sempat memaut tangan akak sebelum akak rebah. Terima kasih sebab heret akak jauh ke dalam. Terima kasih kerana cuba cover kesedihan akak. Terima kasih.

Rabu, 15 Jun 2016

Doa penguat hati

Posted by Aya Sophia at 10:35 PTG

Kalut serabai je dalam jiwa ni. Teruk betul awal Ramadhan lagu ni. Awatlah qistinaa. Teruk ke rasa down tu?? Qiss, qis ni baru hidup atas dunia. Tak berpindah alam satu lagi. Kalau dunia pun hang dah laut kelabu, akhirat sana macamane 😭😭😭

Rasa tak berapa nak cakap dengan orang. Duk sibuk baca kata-kata yang bagi semangat je. Senyum pun tak berapa manis. Allahurabbi teruknya rasa jiwa. Jiwa ni sakit. Sakit bila hati dan perasaan tak dapat bersepakat dalam menenangkan jiwa.

Aku pandang cermin, aku tengok diri aku. Nampaklah aura kesedihan. Aku tahu, tahap kesedihan ni aku kena kongsi dengan orang. Tapi aku tolak. Aku lekapkan senyuman palsu. Airmata aku tahan dari mengalir. Esakkan aku lenyapkan dengan gurauan yang entah apa-apa. Aku tak minta banyak. Doakan aku kuat. Aku takut, sumpah aku takut. Takut .

Tangisan tu pasti akan mengisi jadual harian. Aku tahu, Allah ada. Aku tahu, aku perlu doa, berdoa dan terus mendoa. Tanpa Allah, aku rasa aku dah rebah tersungkur dalam kegagalan. Tanpa doa dari ma abah, aku akan hilang arah. Tanpa al-Quran mungkin aku dah jadi tiga suku. Allahurabbi. Jaga imanku ya Allah. Jaga jiwaku ya Allah. Moga Allah permudahkan urusan aku.

Sabtu, 11 Jun 2016

Hikmah

Posted by Aya Sophia at 4:06 PTG

Segala macam benda yang Tuhan dah aturkan untuk kita kadang bertahun baru nampak hikmah disebalik yang berlaku *senyum lap airmata*

Kita memang biasa dengar ayat ‘kita merancang tapi Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan ’ tapi ada tak kita betul-betul faham dan merasai ayat tu?

Tanya hati sendiri. Semak diri sendiri.

Bila Allah tidak beri, bukan bermakna Allah benci. Tapi mungkin ada sesuatu hal yang Allah mahu kita mengerti. Mungkin perkara yang kita idamkan itu bukan perkara yang terbaik untuk kita. Mungkin perkara yang kita impikan itu akan Allah ganti dengan 10 kali ganda yang lebih baik atau mungkin sebernarnya kita tidak memerlukan langsung perkara yang kita idam-idamkan itu

Belajar untuk bersabar. Belajar untuk redha. Belajar untuk sentiasa memandang dari sisi yang baik. Belajar untuk menghargai apa yang diberi. Belajar untuk menyukai apa yang dah ditakdirkan. Dan aku, sampai hari ini masih lagi belajar semua itu.

Ada beberapa pengalaman dalam hidup kita ini pada mulanya kita sangka buruk tetapi setelah sampai kepada penghujungnya barulah kita mengerti bahawa awal yang buruk itu adalah pengakhiran yang baik. Keep being positive. Trust in Allah.

Adakah Allah masih menjaga kita?

Posted by Aya Sophia at 3:28 PTG

2 TANDA ALLAH MENCINTAI hambaNya

Dalam sebuah riwayat disebutkan bahawa Nabi Musa a.s. berkata sesuatu kepada Tuhan, “Wahai Tuhanku, bagaimana saya dapat membedakan antara orang yang Engkau cintai dengan orang yang Engkau benci?’

Allah Swt. menjawab, ‘Hai Musa, sesungguhnya jika Aku mencintai seorang hamba, maka Aku akan menjadikan dua tanda kepadanya.’ Musa bertanya, ‘Wahai Tuhanku, apa kedua tanda itu?’

Allah Swt. menjawab, ‘Aku akan mengilhamkan kepadanya agar ia berdzikir kepada-Ku agar Aku dapat menyebutnya di kerajaan langit dan Aku akan menahannya dari lautan murka-Ku agar ia tidak terjerumus ke dalam azab dan siksa–Ku.

Hai Musa, jika Aku membenci seorang hamba, maka Aku akan menjadikan dua tanda kepadanya.’ Musa bertanya, ‘Wahai Tuhanku, apa kedua tanda itu?’

Allah Swt. menjawab, ‘Aku akan melupakannya berzikir kepada-Ku dan Aku akan melepaskan ikatan antara dirinya dan jiwanya, agar ia terjerumus ke dalam lautan murka-Ku sehingga ia merasakan siksa-Ku.’”

-- Imam Al-Ghazali dalam Kitab Al-Mahabbah

Rabu, 8 Jun 2016

Budak gemok

Posted by Aya Sophia at 4:13 PTG

Miss that budak debok tu very badly. Allah je tahu bertapa rindu bagai dekat dia. Hawa haifa, ct ya rindu awak sangat-sangat. Dari awal terawih sampai akhir witir air mata mengalir sebab rindukan awak. Haifa tahu tak? Haishhh ... sakitnya tahan rindu dekat haifa.

Kalau ikut kalendar Islam awak dah cukup setahun. Awak lahir 3 Ramadhan yang lepas. Please haifa jng nak membesar sngt k.! Tunggu ct ya back for good bulan 9 ni k. Haifa doakan ct ya najjah orait. Dah tak sanggup nak berlama-lama dekat sini.

Hawa haifa,
ct ya rindu nak tidurkan awak.
Ct ya rindu nak rendam susu awak dalam air panas.
Ct ya rindu nak mandikan awak.
Ct ya rindu nak nyanyikan lagu didy and freind dekat awak.
Ct ya rindu nak cubit pipi awak yang putih melepak tu.
Ct ya rindu nak suapkan makanan dekat awak sbb awak suka sngt makan. Lagi2 pisang!.
Ct ya rindu awak lentokkan kepala atas bahu ct ya.
Ct ya rindu bila awak tak nak lepaskan ct ya bila org lain nak ambik. Ct ya rindu sngt2 gelak ketawa awak.

Doakan ct ya tak deman sebab rindukan awk. Kuat betul deman tahun ni. Allah nak kafarah dosa. Ok je. Doakan ct ya kuat. Allahurabbi. Pedihnya ya allah rindukan seseorg.

Rabu, 1 Jun 2016

Minus.equal.??

Posted by Aya Sophia at 6:56 PG

Talk with seriusly, semua org nak kan hidup dengan orang yang dia suka, orang yang dia cintai. Tapi kalau tanya pendapat aku, aku akan cakap.. saya nak hidup dengan orang yang sayang dan cintai saya. !!! That different. Betol tak!? Please setuju je dengan statment ni😅😅😅

Forget about this. Kena poison sebab cerita Healer! 😌😌😌 apa ke benda lah kan.merapulah sorang-sorang. Aisshh Qis please behave 😷 👉👈🙏🙏

Totally banyak benda nak type tapi ada something yang menganggu sanubari. Perasaan takut. Yap. Apa kaitanlah semua ni. Saling tak berkaitan tahu tak Qis..

Rindu budak gemok. Rindu anak-anak murid. Tiga bulan je Qis. After this everything will back normal but u must do the best. For this all. Tu yg buat aku takut. 😭😭😭😭

Anyone can huge me and tell me, everything will be end and success. Don't afraid and do the best 😥😥😥. Tottaly afraif to dispointed everyone. Ya allah kuatkan aku. Ya allah dampingi diriku. Ya Allah temani aku dalam hela nafasku.

 

:: Contengan Musafir :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea