Rabu, 6 November 2013

Tanpa Tarbiyyah Gerenti Rebah

Posted by Aya Sophia at 2:41 PTG

Sahabat,
Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.Tarbiyah bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.

Tarbiyah juga bukan untuk yang cepat mengalah,Yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.Yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong.Yang hanya tahu compare jemaah itu dengan jemaah ini.Yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.

"Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah."

Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami.


Tanpa anda,dakwah akan tetap terus berjalan.Islam akan tetap berjaya.Ummah akan tetap terpelihara.

TETAPI tanpa TARBIYAH,Tanpa DAKWAH,Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.*Dari sahabat kepada sahabat*


Ya Allah, tabahkan hamba-Mu.“amanah ini bukan hak milik, tp anugerah dr Nya”
Sahabat tolong doakan saya kuat dan sentiasa istiqamah di jalan dakwah + tarbiyyah ini di samping memegang status "bdok taun akhir" .

Mumtaz untuk agama, ummah dan mereka yg tersayang.
 

:: Contengan Musafir :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea